Skip to content Skip to footer

Călărași

județul Botoșani

Comuna este situată în partea sud-est a judeţului. La 65 km de reşedinţa de judeţ Botoşani, formată din satele Călărași (reședința), Libertatea și Pleșani.

Citește mai mult

Administrativ

Vezi secțiunea

Obiective turistice

Vezi secțiunea

Personalități locale

Vezi secțiunea

Obiceiuri și tradiții

Vezi secțiunea

Primăria

Compartimente

Achiziții publice

Registrul agricol

Urbanism

Asistență socială

Stare civilă

Impozite și taxe locale

Situații de urgență (SVSU)

Compartiment Cultură, Bibliotecă

Compartiment Secretariat

Administrativ

Cuvântul primarului

Adresez salutul meu personal tuturor care vizitează această pagină web, iar din partea comunitaţii pe care o reprezint, urez bun venit celor care deschid acest site, pentru a afla cât mai multe despre comuna Călărași. Aveţi în aceste pagini o imagine de ansamblu a comunei Călărași, acest site se doreşte a fi un instrument de comunicare rapid și eficient între Primărie și cetăţenii comunei, dar și o modalitate de a ne face cunoscuţi în ţară și peste hotare, să transpunem peste tot în lume trecutul și prezentul localitaţii și pentru a-i deschide viitorul, promovându-i imaginea. Sper că prin informaţiile pe care le vom furniza, vom crea un permanent contact cu tot ce se întamplă în comuna Călărași.
Ca primar al acestei comune, am încercat ca tot ceea ce întreprind să fie în interesul comunitaţii, fiind conştient de gradul de responsabilitate pe care mi l-am asumat. Vă invit deci, cetaţeni ai comunei Călărași să faceţi aprecieri și propuneri privind dezideratele de viitor, iar noi vi le vom analiza cu mare atenţie și ne vom strădui să le punem în practică în folosul comunităţii noastre. Vă asigur că voi fi reprezentantul dumneavoastră în toate întâlnirile mele.
Vă ofer acest website ca o apropiere de autorităţile locale, ca un permanent partener de dialog și ca un privilegiu de a face cunoscută comuna noastră tuturor.

Atribuții

Rapoarte

Dispoziții

Vrajotis Elena

primarul comunei Călărași

Atribuții

Rapoarte

Dispoziții

Primăria

Proiecte de investiții

Proiecte de apă și canal

Înființare rețea apă uzată și stație de epurare în satele Pleșani și Libertatea din comuna Călărași, județul Botoșani

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Proiecte de infrastructură rutieră

Regiunea Nord-Est: Axa rutieră strategică 2: Botoșani-Iași. Îmbunătățirea infrastructurii de transport și facilitarea accesului la rutele naționale și europene din regiune, interconectarea la rețelele de transport județene cu acces la rețeaua TEN-T și la Polul de Creștere Iași.

Sursa finanțării: Fonduri Europene

Proiecte de școli și grădinițe

Construire și dotare Școala Primară în localitatea Ciornohal, comuna Călărași, județul Botoșani

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Reabilitare și extindere Școala Primară nr.4 din localitatea Libertatea, comuna Călărași, județul Botoșani

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Reabilitare și extindere Școala Primară nr.3 din localitatea Pleșani, comuna Călărași, județul Botoșani

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Proiecte de unități medicale

Reabilitare și extindere dispensar medical Călărași, comuna Călărași, județul Botoșani

Sursa finanțării: Fonduri Naționale

Sesizări

Vezi secțiunea

Registre publice

Vezi secțiunea

Formulare electronice

Vezi secțiunea

Anunțuri locale

Vezi secțiunea

Comuna

Galerie foto

Comuna

Obiective turistice

Rezervația naturală Pădurea Ciornohal

Vezi acum

Biserica Sfânta Treime

Vezi acum

Interes public

Prognoza meteo

Ora locală

5:24 am

Religie

Calendarul ortodox

Ieri, 15 septembrie, am sărbătorit:

  • Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Astăzi, 16 septembrie, sărbătorim:

  • Sfânta Mucenită Eufimia

Mâine, 17 septembrie, vom sărbători:

  • Sfânta Mucenită Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis

Poimâine, 18 septembrie, vom sărbători:

  • Sfântul Eumenie, episcopul Gortinei

Comuna

Monografie

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Călărași se ridică la 3.285 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.553 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,1%), iar pentru 4,81% nu se cunoaște apartenența etnică. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,98%), iar pentru 4,81% nu se cunoaște apartenența confesională.

Citește mai mult

Comuna

Personalitate locală

Gabriela Manole-Adoc

(n. 1926 – d. 2002)

A fost o sculptoriță română, autoarea mai multor lucrări de artă monumentală.
Gabriela Manole s-a născut la data de 14 noiembrie 1926 în comuna Pleșani (județul Botoșani). A absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Iași (1946) și apoi pe cele ale Institutului de Belle Arte „Nicolae Grigorescu” din București (1950), fiind elevă a maeștrilor Corneliu Baba, Constantin Baraschi și Ion Irimescu. Din anul 1954 a fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Ca o recunoaștere a contribuțiilor sale la arta românească, prin HCL nr. 74 din 11 noiembrie 1994, Consiliul Municipal Botoșani i-a conferit titlul de “Cetățean de onoare al municipiului Botoșani”. O parte a lucrărilor sale se află în prezent în Muzeul de Artă din Iași sau în diferite colecții particulare din România.

Artista Gabriela Manole-Adoc a încetat din viață la data de 17 iulie 2002, la vârsta de 76 de ani.

Ea a debutat în arta monumentală în anul 1966 cu lucrarea „Pescărușii”, construită din oțel inoxidabil, având o înălțime de 7 metri, amplasată în București, pe malul Lacului Herăstrău, lângă una din intrările în Parcul Herăstrău. De asemenea, este și autoarea bustului istoricului Nicolae Iorga amplasat în fața Bisericii „Sf. Nicolae” din Copoul Iașilor, biserică ctitorită de marele istoric și al cărei iconostas este pictat în întregime de către Corneliu Baba.

Citește mai mult

Comuna

Obiceiuri și tradiții

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc cu totul deosebit. Ele încep în data de 24 decembrie cu Ajunul Crăciunului, se continuă cu Anul Nou și se încheie cu Bobotează la data de 7 ianuarie.
Colindele prilejuiesc o participare a multor oameni din sat, pe lângă copii mai practică acest obicei atât de frumos și flăcăii, fetele și oamenii însurați. Colindătorii sunt așteptați de gazde, lăsați să colinde și apoi poftiți în casă și ospătați cu produsele specifice acestei perioade. Cu prilejul sărbătorii Anului Nou, copiii merg cu plugușorul sau cu sorcova marcând astfel trecerea dintre ani.
Dintre datinile și obiceiurile romanești ce însoțesc momentele de căpetenie din viață omului, nașterea, nunta și înmormântarea au constituit și continuă să aibă o însemnătate deosebită în aceste locuri.

În perioada de sarcină, în contextul vieții tradiționale, femeia era supusă la o serie de interdicții, în credință că astfel nu se vă putea pricinui vreun rău noului născut.
Când copilul era scăldat pentru prima oară, de pildă, în apă se puneau diverse lucruri în speranță că ele îl vor ajuta pe viitor pe micul nou născut. Unul din momentele de căpetenie din viață omului este Căsătoria. Nunta țărănească a fost și rămâne o adevărată sărbătoare. În obiceiurile tradiționale de nuntă, încheierea căsătoriei era și este privită ca un cât care necesită obligatoriu în primul rând consimțământul părinților.
Vornicul are importantul rol de a dirija întreaga suită a nuntașilor. Nașii se bucură de o cinste deosebită deoarece ei sunt socotiți drept părinți spirituali ai tinerilor căsătoriți.

Citește mai mult

Comuna

Vedere de la 500m altitudine

Călărași, vedere de la 500m altitudine

Publicată de Călăraşi - Botosani pe Miercuri, 4 septembrie 2019

Ultima actualizare: 12:41 | 28.08.2024

Sari la conținut